Medicin

CANESTEN 20 mg/g emätinemulsiovoide (3 asetinta)20 g

Canesten 20 mg/g vaginalkräm används för lokal behandling av svampinfektioner i slidan och de yttre könsorganen. Dessa infektioner är vanligtvis orsakade av jästsvampen Candida. Symtom på infektionen är bl.a. klåda, sveda och vit flytning. Behandlingen ska inte påbörjas utan läkarordination om det är fråga om din första underlivsinfektion, om du haft kroniskt återkommande infektioner under en lång period eller om du är under 15 år.

Aktiv ingrediens:
KLOTRIMATSOLI
Paketstorlek:
20 g
Marknadsförare:
Bayer Oy, Consumer Care
Tillfälligt slut i lager
13,98 €

Canesten 20 mg/g vaginalkräm används för lokal behandling av svampinfektioner i slidan och de yttre könsorganen. Dessa infektioner är vanligtvis orsakade av jästsvampen CandidaSymtom på infektionen är bl.a. klåda, sveda och vit flytning. Behandlingen ska inte påbörjas utan läkarordination om det är fråga om din första underlivsinfektion, om du haft kroniskt återkommande infektioner under en lång period eller om du är under 15 år. 

  • Den vanliga dosen är en applikator fylld med kräm på kvällen under tre dagar i följd. Vaginalkrämen appliceras med engångsapplikatorn så djupt i slidan som möjligt.
  • För behandling av jästsvampinfektioner i de yttre könsorganen stryks Canesten vaginalkräm 20 mg/g tunt på det inflammerade området 2–3 gånger per dygn tills det förflutit 3 dygn efter att besvären försvunnit.
  • Det innebär vanligtvis en total behandlingstid på 1–2 veckor för både män och kvinnor.
  • Se instruktionsanvisningarna med bilder i bipacksedeln.

Behandling med Canesten vaginalkräm rekommenderas inte under pågående menstruation, mindre blödningar påverkar inte behandlingsresultatet och därför kan behandlingen med Canesten vaginalkräm påbörjas i slutet av menstruationen.

Om symptomen på svampinfektionen inte tydligt avklingat inom sju dygn efter inledd behandling, eller om symptomen förvärras under behandlingen med Canesten, skall behandlingen genast avslutas och läkare konsulteras.

Canesten kan minska effekten av preventivmedel som är tillverkade av latex, så som kondom och pessar.

Om du har andra sjukdomar, använder andra läkemedel eller är överkänslig för något ämne försäkra dig om att du kan använda läkemedlet genom att läsa bipacksedeln, eller genom att fråga apoteket eller din läkare.

 

Canesten vaginalkrem har inga vanliga biverkningar. Mera information om  biverkningar bipacksedeln.

 

  • Erfarenhet visar att ingen negativ inverkan vare sig på mor eller på barn är att vänta om Canesten vaginalkräm används under graviditet.
  • Liksom för alla andra läkemedel ska dock läkare konsulteras innan behandling med Canesten inleds, om behandling skulle behövas under de tre första månaderna av graviditeten.
  • Under graviditet ska applikator inte användas.
  • Canesten kan användas under amning.
  • Läs bipacksedeln för allmänna råd för läkemedelsanvändning vid graviditet och amning